OOVA
Image default
Health

Duizeligheid en Hoofdpijn

Duizeligheid en hoofdpijn: Wat is het verschil?

Als je wel eens last hebt van duizeligheid, kan dit snel omgezet worden in hoofdpijn. Daardoor is het soms niet meer duidelijk wat wat nou was. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij het kip en het ei: wie was er eerder? Het is niet duidelijk te zeggen wat eerst is komen opzetten, de hoofdpijn of de duizeligheid. Wat wel duidelijk is, is dat het erg vervelend is als je hier last van hebt. Vaak is het goed, als je eerst duizelig bent, om de oorzaak van de duizeligheid te ontdekken. Dan voorkom je hoofdpijn. Als je hoofdpijn hebt, dan kan het soms beter zijn om daar alles aan te doen, zodat je geen duizeligheid krijgt. Wat de samenhang tussen de twee ziektebeelden is en wat je er aan kan doen, wordt hieronder uiteengezet.

 

De samenhang tussen duizeligheid en hoofdpijn

Duizeligheid werkt zo dat je hersenen te veel informatie krijgen. Dit kunnen zij in de korte tijd niet zo goed verwerken en daardoor ontstaat er een soort kortsluiting. Daardoor krijg je last van je evenwichtsorgaan en voel je je duizelig. Een vervelend gevoel, maar problematischer is als het blijft aanhouden. Daarom is het goed om direct iets aan duizeligheid te doen als je er last van krijgt.

 

Hoofdpijn is ook zoiets als het gevoel van duizelig zijn, maar het werkt iets anders. Bij hoofdpijn heb je ook overbelasting van je hersenen, maar dan over een lange tijd. Daarom kun je hoofdpijn, vooral spanningshoofdpijn, vaak aan zien komen. Je voelt dan al aan dat je misschien hoofdpijn gaat krijgen. Ook hierbij zijn er een soort kortsluitingen, maar dan omdat je langere tijd te veel prikkels hebt ontvangen.

 

De beste oplossingen

Voor beide geldt dat je uit de prikkels moet gaan die je ontvangt. Als je duizelig bent kun je het beste even met je hoofd tussen je benen op een rustige plek gaan zitten. Je hebt dan weinig prikkels en je bloed gaat naar je hoofd. Dan voel je je rustig. Voor hoofdpijn geldt dat je beter helemaal uit de prikkels kan voor langere tijd. Het heeft namelijk ook even geduurd voordat je de hoofdpijn kreeg. Even op bed gaan liggen of even op de bank liggen zal al helpen.

http://stressplein.eu/