OOVA
Image default
Health

Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben

Vroeger hadden we het over overspannenheid als iemand even uit de running was. Je ging er even twee maanden uit, probeerde te ontspannen en ging daarna weer volop aan de bak. Tegenwoordig weten wij dat dit niet werkt. Er zijn veel woorden voor een burn-out; naast overspannenheid heeft men het ook wel over chronische stress, aanpassingsstoornis of neurasthenie. Maar al die lastige woorden komen eigenlijk meer op een ding neer: we hebben te lang onder te hoge druk gewerkt en/of geleefd. En op een dag stroomt het emmertje over. Je zit midden in een burn-out!

Signalen van een burn-out

Het aller bekendste signaal van een burn-out is een enorme vermoeidheid. Het gevoel van uitgeput zijn dat je niet meer goed kan functioneren. Niet op je werk en niet thuis. Daarnaast heb je allerlei psychische en fysieke klachten. En dat al minimaal een half jaar. Het is een beetje kort door de bocht beschreven, maar dat is waar een burn-out op neerkomt. Mannen hebben iets minder vaak een burn-out dan vrouwen: 4 op de 1.000 mannen tegen 7 op d 1.000 vrouwen.

Welke symptomen horen er bij een burn-out?

Er is een enorme lijst van symptomen die horen bij een burn-out. Het is vaak een combinatie van klachten waardoor je niet meer kunt doen wat je zou willen doen. Hier komen er een aantal: je gespannen voelen, piekeren en prikkelbaar zijn, slecht slapen, snel huilen, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, hartkloppingen, angst, lichamelijk en geestelijk moe zijn en veel fouten maken. De eerste stap is naar de huisarts of naar de bedrijfsarts gaan. Maak je klachten duidelijk en bespreekbaar. Veel mensen worden tijdelijk uit de arbeidsomgeving gehaald. Maar van thuis niets doen en alleen maar slapen word je niet beter. Bespreek dan ook een goed behandelplan.

https://www.tailorit.nl/