Sigaren voor in uw humidor kabinet

, , Comments Off on Sigaren voor in uw humidor kabinet

Welke sigaren legt u in uw humidor kabinet?

In uw humidor kabinet legt u het beste longfiller sigaren uit Cuba en niet-Cubaanse landen. Wist u dat er liefhebbers zijn welke ook graag shortfiller sigaren in hun humidors leggen. Ze beweren dat deze door de vochtigheid zachter van smaak worden, wat wij wel kunnen raden. Enkel rest ons de vraag, is dit de investering in een humidor kabinet waard? Natuurlijk hangt het er dan ook van af wat voor soort humidor u heeft. Een kleine, een grotere humidor kabinet of zelfs een walk-in humidor. Hieronder het artikel waarin we met plezier in de wereld van de sigaren duiken. Onze hobby, passie en gelukkig ook ons werk. 

Sigaren kunnen we onderverdelen in longfillers en shortfillers. De longfiller sigaren bevatten een binnengoed van opgerolde tabaksbladeren. Uit deze tabaksbladeren worden eerst de hoofdnerven gesneden. Vervolgens komt hier een omblad en dekblad omheen en ontstaat de longfiller sigaar. In tegenstelling tot shortfiller sigaren bestaan deze longfiller sigaren niet uit veel verschillende tabaksoorten. De longfiller sigaren moeten wel in een humidor of sigaren-klimaatkast bewaard worden. Deze sigaren worden vaak geproduceerd in landen waar tabaksplanten groeien. Dit zijn landen gelegen rond de evenaar als Cuba, Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Jamaïca, Honduras, Sri Lanka, Indonesië, Brazilië, Panama en Mexico. De luchtvochtigheid voor het bewaren en laten rijpen van een longfiller sigaar moet tussen de 68% en 75% zijn.

Zoals gezegd dienen we sigaren te bewaren in een relatieve luchtvochtigheid tussen 65 en 75 procent. De reden hiervoor is dat goed bewaarde sigaren beter smaken. De sigaren zijn afkomstig uit een klimaat met een dergelijke luchtvochtigheid. Zodra sigaren worden bewaard bij een luchtvochtigheid tussen 65 en 75 proccent krijgen ze de gelegenheid om te rijpen. Zodra sigaren niet goed worden bewaard worden deze droog en de aroma’s scherp en bitter. De sigaren kunnen dan scheuren gaan vertonen. De kostbare sigaren zijn dan plotseling niet meer aangenaam om van te genieten. Het goed bewaarde sigaar heeft mooie as en kan gelijkmatig worden gerookt. De feiten geven te kennen dat bij een relatieve luchtvochtigheid van 70 % en een stabiele temperatuur van 18 ° Celcius de lucht 10 gram water per m³ bevat. Sigaren kunnen in deze juiste omgeving de ideale hoeveelheid vocht opnemen. Dit betreft 14 % van het eigen gewicht. Er bestaan liefhebbers welke sigaren nog vochtiger wensen te bewaren. De sigaren krijgen dan een zwaardere en zure smaakbeleving. Echter mag de luchtvochtigheidsgraad niet de 80% overschrijden. Op dat moment gaan sigaren rotten.

Hoe moeten we ervoor zorgen dat onze sigaren in een humidor met de juiste luchtvochtigheid liggen? Tot voorheen werkten alle humidors met een spons als luchtbevochtiger. Het meest bekend was het Franse merk Credo. Deze luchtbevochtigers worden nog steeds gebruikt. Om goed gebruik te maken van de luchtbevochtigers met een spons geven wij het advies Propylene Glycol te gebruiken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid constant 70 % blijft en is schimmelwerend.

Het enige alternatief voor kleine humidors zijn de acryl polymeer luchtbevochtigers. Deze luchtbevochtigers zijn in staat om de luchtvochtigheid stabiel te houden en veranderingen snel op te vangen. De apparaten zijn in staat om de relatieve luchtvochtigheid te stabiliseren op een niveau van 70 tot 72 %. Belangrijk is dat net als bij de luchtbevochtigers met spons de beste materialen worden gebruikt, dit maakt het verschil met goedkopere humidors gefabriceerd in Azië. De acryl polymeer luchtbevochtigers van hoge kwaliteit kunnen grote hoeveelheden vloeistof absorberen. Als vloeistof raden we in dit geval gedistilleerd water aan. Het goede van de acryl polymeer luchtbevochtigers is dat zij in staat zijn om de lucht binnen een humidor in slechts 2 dagen te stabiliseren. De bevochtigers zijn daarnaast in staat om de luchtvochtigheid stabiel te houden en hebben weinig onderhoud nodig. Controle op voldoende water in het reservoir is nauwelijks nodig en dat geeft zekerheid. Bovendien is het anti-bacterieel en op de lange termijn beter voor de portemonnee.

 

Terug naar de ronde wereldbol en daarmee het volgende sigarenland. De sigarenlanden buiten Cuba worden de ‘Nieuwe wereld’ genoemd. De luchtvochtigheid rond de evenaar van 70 tot 80% en constante temperaturen met zonneschijn zorgen ervoor dat tabaksbladeren goed kunnen groeien.  Verder is het land (terroir) en de omgeving van het sigarenveld cruciaal in de ontwikkeling van goede, kwaliteitsvolle sigaren. Natuurlijk in samenspel met de kennis van de tabaksplanters en de sigarenrollers. Alle landen experimenteren tegenwoordig veel met hybride planten, nieuwe soorten tabakszaden en tabakken uit andere landen om meer verschillende smaken en complexe blends te ontwikkelen. Het vallen van het handelsembargo tussen de USA en Cuba zal voor veel interessante smaakontwikkelingen gaan zorgen op het gebied van sigaren.

De ontwikkeling van Nicaraguaanse sigaren begon net als andere landen rond de evenaar met de komst van de Cubanen. Zij verlieten Cuba tijdens de Cubaanse revolutie van 1959 opzoek naar andere tabak producerende landen. Met het beste Cubaanse zaad en beste ontwikkelaars werd een industrie ontwikkeld met merken als Padron, Olvia, Nicarao, La Ley en Tatuaje.

De Dominicaanse Republiek staat al 22 jaar op de eerste plaats van export van premium sigaren in de wereld. Belangrijke reden hiervoor is de vraag naar kwalitatieve sigaren vanuit de USA vanwege het embargo tegen Cuba. Doordat in de 19e eeuw Duitse sigarenhandelaren de voorkeur gaven aan Cubaanse sigaren kwam de Dominicaanse sigaren pas recent uit de schaduw. Belangrijke sigarenmerken zijn La Aurora, Ashton, Vegafina, Arturo Fuente, La Flor Dominicana, Macanudo en El Credito. Indien u vragen heeft over onze longfiller sigaren of u bent op zoek naar een bepaalde sigaar kunt u ons altijd contacteren.

Wij gaan weer stilletjes dit artikel afsluiten en naar kijken hoe de sigaren er in onze humidor kabinet bij liggen. Overigens hebben wij geen voorkeur voor enkel Cubaanse dan wel voor enkel niet-Cubaanse sigaren. Bij ons is het belangrijk om steeds weer een betere sigaar te ontdekken. Het voordeel is dat we de kennis hebben om sigaren juist te bewaren en daarmee te laten rijpen. Ze worden daadwerkelijk beter met de jaren, maar wacht niet te lang dan worden ze juist weer minder lekker. Rook lekker en geniet ervan.