Spouwmuurisolatie en subsidie (isolatiepremie 2016)

, , Comments Off on Spouwmuurisolatie en subsidie (isolatiepremie 2016)

Is er nog een subsidie voor spouwmuurisolatie? Heet die dan isolatiepremie 2016? Er zijn altijd creatieve Vlamingen die denken dat elke subsidie meegepakt moet worden. Zo gaan zij proberen om de optimale hoeveelheid subsidie te krijgen van de overheid. Wat doen deze mensen die gaan nieuwe kozijnen plaatsen. En als ze dat doen in combinatie met het na isoleren van de spouw (spouwmuurisolatie), dan krijgen ze 2x zoveel subsidie voor de nieuwe kozijnen als zouden zij dit niet doen. Maar zoals altijd is het niet aan elke slimmerik gegeven om deze subsidie binnen te halen. Ze hebben wel het papierwerk ingevuld en bij een bevriende aannemer een factuur gehaald voor leveren van de dienst. Echter wonen ze in een huis wat is gebouwd begin jaren ’90. Nu is de overheid niet helemaal van gisteren en stuurt een controleur ter plaatse. Het is namelijk zo dat huis met een spouw werden gebouwd tussen 1920 en ongeveer 1980. Daarna werd er glaswol in de spouwmuren geplaatst voor een optimale isolatie. Wanneer men wordt gepakt voor een dergelijk vergrijp, dan wordt niet alleen de subsidie niet uitgekeerd, maar ook wordt er een strafrechtelijke procedure opgestart. Deze wordt niet alleen tegen de fraudeur ingesteld, maar ook richting de aannemer. En voor deze partij kan het nog wel eens veel grotere gevolgen hebben, omdat men geen opdrachten meer krijgt van de overheid. In het slechtste geval raakt de firma zijn aannemingsnummer kwijt wat wettelijk verplicht is. Maar gelukkig zijn er ook brave Vlamingen die een keuze gaan maken om de spouw te laten opvullen. Hierbij moet men vooral niet uit het oog verliezen dat de technieken op elkaar lijken, maar datgene wat er in de muur wordt gespoten zeer verschillend kan zijn.

Spouwmuurisolatie, de verschillen
Er zijn een aantal stromingen gaan, maar steeds meer aannemers kiezen de wijze van isolatiemateriaal waar het grote publiek om vraagt. Je kunt als aannemer wel kiezen voor andere isolatieproducten, maar dan mis je op de lange termijn de boot. Daarbij is het aantal na te isoleren huizen niet oneindig. Eens dat alle huizen in Vlaanderen zijn aangepakt moet je het terrein verleggen naar het buitenland. Hierbij moet je denken aan alle landen waar men te maken heeft met slagregens. De spouw tussen de buiten- en de binnenmuur moest er voor zorgen dat alleen de buitenste muur vochtig kon worden en er geen ‘koude brug’ werd gemaakt met de binnenste muur. Indien dien dit wel zo is, ontstaat optrekkend vocht. Dit geeft uiteindelijk schimmelvorming in huis.

Spouwmuurisolatie producten
De ingespoten producten zijn:

Glaswol
In de muur wordt inblaaswol ingebracht wat een soort glaswol is. Deze is het meest populair in Vlaanderen.
EPS Parels
Er kan ook worden gekozen voor EPS parel. Deze bestaan in verschillende kleur, maar het rendement is sterk afhankelijk van het gekozen type korrels. Deze manier van is minder brandveilig en geluidsisolerend dan glaswol.
PUR-schuim
Als het gaat om het vochtwerend maken, dan is PUR-schuim het beste materiaal, maar is niet echt goed voor de gezondheid en daarbij ook niet echt milieuvriendelijk, omdat het moeilijk te recycleren is.
Steenwol
Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar heeft als nadeel dat allerlei ongedierte zich er in nestelt en het materiaal op eet. Deze gaan wel dood, maar weg is weg.

Isolatiepremie prettig bij spouwmuurisolatie

De isolatiepremie conform de regels van 2015, blijft ook in 2016 bestaan, dat is erg prettig voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Eigenlijk was het de bedoeling dat eind 2015 de isolatiepremie zou vervallen, echter dat is niet gebeurd. In 2015 was het nog niet duidelijk of de toenmalige isolatiepremie ook in 2016 van toepassing zou zijn. De isolatiepremie regeling van 2015 loopt in ieder geval door tot juli 2016. Met andere woorden, de bestaande regeling kunt u nog aanvragen tot en met 30 juni 2016. Het is overigens de verwachting dat de isolatiepremie regeling uiteindelijk minimaal tot het eind van 2016 gehandhaafd blijft. Het is dus nog steeds interessant om dit jaar spouwmuurisolatie te laten uitvoeren. Dankzij de isolatiepremie is de terugverdien periode nog een stuk korter.

Isolatiepremie op tijd aanvragen
Voor u het weet is de 1ste helft van 2016 voorbij en denkt dan pas aan spouwmuurisolatie. Het risico bestaat dat vanaf 1 juli 2016 de isolatiepremie afgeschaft is, of verlaagd wordt. Het kan daarom geen kwaad om zo snel mogelijk een isolatiepremie aan te vragen en spouwmuurisolatie te laten uitvoeren. Er zijn een aantal stromingen gaan, maar steeds meer aannemers kiezen de wijze van isolatiemateriaal waar het grote publiek om vraagt. Je kunt als aannemer wel kiezen voor andere isolatieproducten, maar dan mis je op de lange termijn de boot. Daarbij is het aantal na te isoleren huizen niet oneindig. Eens dat alle huizen in Vlaanderen zijn aangepakt, moet je het terrein verleggen naar het buitenland. Hierbij moet je denken aan alle landen waar men te maken heeft met slagregens. De spouw tussen de buiten- en de binnenmuur moest er voor zorgen dat alleen de buitenste muur vochtig kon worden en er geen ‘koude brug’ werd gemaakt met de binnenste muur. Indien dit wel zo is, ontstaat optrekkend vocht. Dit geeft uiteindelijk schimmelvorming in huis.

Isolatiepremie niet terecht
Er zijn altijd creatieve Vlamingen die denken dat elke subsidie meegepakt moet worden. Zo gaan zij proberen om de optimale hoeveelheid subsidie te krijgen van de overheid. Wat doen deze mensen die gaan nieuwe kozijnen plaatsen. En als ze dat doen in combinatie met het na isoleren van de spouw (spouwmuurisolatie), dan krijgen ze 2x zoveel subsidie voor de nieuwe kozijnen als zouden zij dit niet doen. Maar zoals altijd is het niet aan elke slimmerik gegeven om deze subsidie binnen te halen. Ze hebben wel het papierwerk ingevuld en bij een bevriende aannemer een factuur gehaald voor leveren van de dienst. Echter wonen ze in een huis wat is gebouwd begin jaren ’90. Nu is de overheid niet helemaal van gisteren en stuurt een controleur ter plaatse. Het is namelijk zo dat huis met een spouw werden gebouwd tussen 1920 en ongeveer 1980. Daarna werd er glaswol in de spouwmuren geplaatst voor een optimale isolatie. Wanneer men wordt gepakt voor een dergelijk vergrijp, dan wordt niet alleen de subsidie niet uitgekeerd, maar ook wordt er een strafrechtelijke procedure opgestart. Deze wordt niet alleen tegen de fraudeur ingesteld, maar ook richting de aannemer. En voor deze partij kan het nog wel eens veel grotere gevolgen hebben, omdat men geen opdrachten meer krijgt van de overheid. In het slechtste geval raakt de firma zijn aannemingsnummer kwijt wat wettelijk verplicht is.

Isolatiepremie 2016 bij spouwmuurisolatie

De vraag is er een isolatiepremie 2016 in Vlaanderen of is het voorbij, kan positief beantwoord worden. Ook in 2016 bestaat de isolatiepremie, exact gelijk aan de regeling van 2016 nog, dit geldt o.a. ook voor spouwmuurisolatie. Isolatiepremie, kan men aanvragen voor verschillende vormen van isolatie, niet alleen voor spouwmuurisolatie. Wanneer men besluit over te gaan op spouwmuurisolatie en men een isolatiepremie wil hebben, is het zinvol voor de zekerheid aan te nemen dat de huidige isolatiepremie regeling gegarandeerd tot 1 juli 2016 blijft bestaan (waarschijnlijk tot eind 2016, maar 1 juli 2016 is tot nu toe als datum genoemd.) en dus moet de isolatiepremie voor spouwmuurisolatie uiterlijk in juni 2016 aangevraagd worden. Ook wanneer men gebruik wil maken van de isolatiepremie voor een andere vorm van woningisolatie geldt hetzelfde.

Isolatiepremie bij woningisolatie
Naast spouwmuurisolatie zijn er nog andere vormen van woningisolatie, voor al deze vormen van isolatie kan men in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Spouwmuurisolatie is mogelijk de meest aantrekkelijke vorm van woningisolatie, daar er relatief weinig overlast is en het geheel onzichtbaar is. Echter niet alle woningen zijn voor spouwmuurisolatie geschikt. Woningen die voor 1928 gebouwd zijn, hebben geen spouwmuur en er is na die tijd ook wel eens gebouwd zonder spouwmuur. En heel eenvoudig, geen spouw, geen spouwmuurisolatie. Voor dergelijk objecten kan men eventueel kiezen voor buitenisolatie. Ook voor buitenisolatie (net als bij spouwmuurisolatie) kan men een isolatiepremie verkrijgen. Buitenisolatie vindt plaat op de buitenmuren, er wordt dus eigenlijk een extra laag over de bestaande buitenmuren gelegd. Deze buitenisolatie wordt bedekt met een speciale cementgebonden mengeling, die bestand is tegen alle weersomstandigheden. Staal of glasvezelgaas is ingebed in deze cement mengeling en dient voor extra kracht en bewegingseffecten te compenseren. Het kan nodig zijn om dakranden en dorpels uit te breiden en regenpijpen te verplaatsen. Een dunne laag isolatie kan worden aangebracht langs de randen van raam- en deuropeningen Het is de moeite waard om de installateur te controleren of hij onafhankelijke certificering heeft ten aanzien van buitenisolatie. Indien de installateur die niet heeft, is het niet zeker of hij goed genoeg is. Hierdoor kan het gebeuren dat u niet in aanmerking komt voor een isolatiepremie

Energiebesparing bij spouwmuurisolatie dankzij isolatiepremie
Met betrekking tot energiebesparing geldt dat buitenisolatie van bestaande gebouwen duur is. Indien de wanden kwetsbaar zijn voor regendoorslag of vorstschade, kan buitenisolatie deze problemen oplossen. Een bijkomend voordeel kan een verbetering van het uiterlijk van het huis zijn. Echter de kosten van buitenisolatie ten opzichte van spouwmuurisolatie zijn beduidend hoger (zeker 4 – 5 maal zo hoog).Hierdoor is de terugverdientijd op basis van energiebesparing alleen al meer dan 30 jaar, terwijl dit bij spouwmuurisolatie ongeveer 5 jaar is. Indien men dan ook nog een isolatiepremie heeft wordt (overigens ook voor buitenisolatie) dit nog duidelijk korter.

Maatregelen bij buitenisolatie en spouwmuurisolatie

• Aangezien buitenisolatie het uiterlijk van het huis kan veranderen, is een bouwvergunning nodig. Een erkend installateur of architect kan helpen.
• Spouwmuurisolatie en buitenisolatie zijn banen voor professionele aannemers. Het is theoretisch mogelijk om de spouwmuurisolatie zelf ui te voeren, maar iedereen die een dergelijke baan uitvoert, moet volledig bewust zijn van de voorzorgsmaatregelen.

Vergeet de ramen niet Van alle componenten in een gebouw, gaat door de ramen de meeste warmte verloren. Dit komt omdat glas warmte gemakkelijker dan bij de meeste andere bouwmaterialen laat ontsnappen. Dus spouwmuurisolatie of buitenisolatie zonder aan de ramen te denken heeft niet veel zin, uw isolatiepremie staat dan ook zwaar ter discussie! Het is belangrijk dat de ramen zo efficiënt mogelijk worden geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is de meest aantrekkelijk vorm van woningisolatie, maar kan niet altijd toegepast worden. Een eventueel alternatief is dan buitenisolatie. Van belang is dat u uw ramen niet vergeet, door glas verdwijnt zeer veel warmte. Indien optimaal geïsoleerd (spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie) en aan de ramen is gedacht, komt u in aanmerking voor een isolatiepremie, absoluut gezond voor uw portemonnee.

Meer informatie: http://www.isolatie-vlaanderen.be/