OOVA
Image default
Health

We kunnen niet meer zonder

Glas is natuurlijk de uitvinding van de eeuw, want zegt eerlijk wat zouden we zijn zonder glas in onze huizen, in de auto’s, in het servies enzovoorts. De meest bekende verschijningsvorm is het kleurloze glas, dit wordt namelijk gebruikt voor ramen en servies. Hoewel glas geen kristalstructuur heeft, heeft het wel vee met kristalglas gemeen. Het is doorzichtig en breekt snel. Het is alleen niet precies het zelfde, anders zou het immers wel de zelfde naam hebben gehad. Wanneer kristal namelijk in het (zon)licht wordt gehouden ontstaan er heel veel mooie gekleurde vlakken op de muren en de grond. Dit gebeurt niet wanneer je ‘’gewoon’’ klas in de zon houd. Dit zou ook wel een beetje afleidend zijn, anders zouden onze huizen continue gevuld zijn met een bron van verschillende kleuren licht vlakken.

Voorheen werden er in de huizen vaak enkele ramen gezet. Tegenwoordig is dit vaak dubbel- of zelfs driedubbelglas. Het is een gegeven feit dat hoe dikker het glas hoe beter geïsoleerd. Glas wordt gewoonweg op drie verschillende manieren gefabriceerd. Zo kan het glas geblazen worden, dit wordt voornamelijk nog gebruikt voor de massaproductie van flessen, bokalen en lampen in een geautomatiseerde glasfabriek. Daarnaast kan glas ook getrokken worden, men maakt namelijk een bad van gesmolten glas en plaatst hier een horizontale staaf in de vloeistof. Deze wordt daarna omhoog getrokken. Deze methode wordt echter niet meer gebruikt. Het is wel kenmerkend glas omdat het oppervlak niet perfect is en er trekstrepen in zitten. De meest gebruikelijke fabricage van glas, en voornamelijk van grote oppervlakten is het floatglas. Men giet het gesmolten glas boven op een bad van gesmolten tin. Omdat tin zwaarder is blijft het glas bovenop drijven en wordt er zo doende een perfecte glasplaat gemaakt.

Nu kan het altijd gebeuren dat het glas breekt en dat je raam kapot is, bij snelle temperatuur wisselingen, deze zijn echter wel extreem. Van bevroren naar heet, of van heet naar koud, het glas zal zo danig snel breken dat het niet met het blote oog te zien is hoe de scheuren in het glas komen en vervolgens breken. Nu is Nederland natuurlijk een land van de extremen, maar de temperatuur gaat gelukkig niet binnen enkele seconden van -10 naar +70 graden Celsius. Het kan echter nooit kwaad om je ramen eens in de zoveel tijd na te kijken op schade, glas repareren of glasherstel is namelijk beter dan geheel vervangen.

http://glasned24.nl/