OOVA
Image default
Health

Wel of geen haar?

Haar is één van de hoofdeigenschappen van het menselijk lichaam waarmee zowel mannen als vrouwen hun uiterlijk mee karakteriseren. Vrouwen doen dit alleen met het hoofdhaar, mannen doen dit ook met gezichtshaar (baarden, snorren). Maar wat is de functie vandaag de dag nog van haar, buiten de uiterlijke voor/nadelen die het geeft? Het hoofdhaar heeft de functie om het hoofd te beschermen tegen koude of warme temperaturen. De rest van de beharing van het menselijk lichaam is echter te dun of te weinig om deze functie te kunnen vervullen. Het haar, buiten het hoofdhaar, heeft geen functie meer. Het zijn simpelweg genetische overblijfselen vanuit het verleden toen mensen nog geen kleding droegen.

Er zijn verschillende soorten haar. Zo hebben de Aboriginals en mensen met Afrikaanse rootes vrijwel in alle gevallen kroeshaar. Deze haarsoort groeit in hele kleine krulletjes en is stug van structuur. Richting het oosten van de wereld (Azië) hebben de mensen stijl en dik haar, dit haar groet van het hoofd af. Tot slot is er de Europese haarsoort, dit haar heeft de fijnste structuur van allemaal en groeit langs het hoofd integendeel van het Aziatische haar.

Het “leven” van een haar gaat in fases. De eerste fase is de groeifase, in deze fase groeit er een nieuwe haar uit de haarwortel. Het grootste deel van de haren op je hoofd zitten in deze fase. De volgende fase is de catagene fase, in deze fase bereid de haar zich voor om uit te kunnen vallen. De derde fase is de telogene fase, in deze fase valt de haar uit en begint er een rustperiode voor de wortel. Uit elke wortel kunnen ongeveer 10 tot 12 haren groeien, hoe sneller deze cyclus gaat hoe eerder je dus kaal word.

Voor veel mensen is kaal worden geen pretje, er is hier daarom een haaruitval behandeling voor. Er worden dan herhaaldelijk injecties in het hoofd gespoten om zo de wortels meer te voeden. De cyclus zal daardoor langer duren en je haar zal dan geleidelijk aan weer toenemen. Sommige mensen, vooral vrouwen, vinden haar juist niet mooi op plekken buiten het hoofd. We spreken dan voornamelijk over beenhaar, door middel van een laser, ontharen ze de benen. Al met al is haar voor veel mensen belangrijk om te hebben of juist niet!

http://www.clinic63.nl/